Πλαίσιο Διεξαγωγής
Μέσω της Πρακτικής Άσκησης οι καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Κάθε ασκούμενος πραγματοποιεί την Πρακτική του Άσκηση σε τμήματα των φορέων απασχόλησης αντίστοιχα με την ειδικότητά του, με την εποπτεία υπεύθυνου του φορέα ειδικότητας αντίστοιχης με το αντικείμενο κατάρτισής του, χωρίς να καταλαμβάνει θέση εργασίας.
Η επιλογή της θέσης της πρακτικής άσκησης γίνεται μετά από την τελική συνεννόηση εργοδότη-καταρτιζόμενου, η οποία αποτυπώνεται με τη βεβαίωση του εργοδότη ότι αποδέχεται τον καταρτιζόμενο για πρακτική άσκηση.
Η Δημόσια Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Βέροιας αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση θέσεων Πρακτικής άσκησης και ανακοινώνει δημόσια τις προσφερόμενες θέσεις εδώ.
Διάρκεια Πρακτικής Άσκησης
Η Πρακτική Άσκηση σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).
Η περίοδος Πρακτικής Άσκησης μπορεί να είναι συνεχόμενη ή και τμηματική. Επισημαίνεται ότι η Πρακτική Άσκηση γίνεται ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης –δηλαδή την κατοχύρωση- του Δ’ εξαμήνου, εκτός αν ορίζεται άλλως στους Οδηγούς κατάρτισης. Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους καταρτιζόμενους που ξεκίνησαν την κατάρτισή τους στο Α΄ εξάμηνο από τον Οκτώβριο 2024 και έπειτα, καθώς πολλοί από τους νέους οδηγούς κατάρτισης που εφαρμόζονται από τότε και έπειτα έχουν ως προϋπόθεση έναρξης πρακτικής την επιτυχή ολοκλήρωση -δηλαδή την κατοχύρωση- του Δ’ εξαμήνου, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των παλαιότερων οδηγών που όριζαν ως προϋπόθεση έναρξης πρακτικής την επιτυχή ολοκλήρωση των Α’ και Β’ εξαμήνων. Για να δείτε το εξάμηνο που δύναται να ξεκινήσει η Πρακτική Άσκηση σε κάθε ειδικότητα, πατήστε εδώ.
Η Πρακτική Άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 4777/2021 (Α’ 25).
Όροι Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης
Η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιείται σε θέσεις που προσφέρονται από:
- Φυσικά πρόσωπα (δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις).
- Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιες υπηρεσίες.
- Ο.Τ.Α.: α΄ βαθμού, β’ βαθμού, επιχειρήσεις.
Εξαιρούνται οι εξής φορείς (για διευκρινήσεις επ’ αυτών θα πρέπει να απευθυνθείτε στην οικεία Σ.Α.Ε.Κ.):
- Προσωρινής απασχόλησης.
- Τα νυχτερινά κέντρα.
- Παροχής καθαριότητας και φύλαξης.
- Τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών.
- Κάθε επιχείρηση στην οποία δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της εκπαίδευσης από τον αρμόδιο φορέα.
Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται αποκλειστικά στη γεωγραφική περιοχή της έδρας της Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης. Η πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης σε απομακρυσμένη από την Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης περιοχή είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση της μετεγγραφής σε Σ.Α.Ε.Κ. που να δύναται να εποπτεύσει τον ασκούμενο.
Ωράριο Πρακτικής Άσκησης
Οι ώρες Πρακτικής Άσκησης μπορεί να είναι από τέσσερις (4) έως οκτώ (8) ώρες ανά ημέρα, πρωί ή απόγευμα, και για έως 40 ώρες εβδομαδιαίως. Υπογραμμίζεται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης νυχτερινές ώρες (22:00-06:00). Επιπλέον, οι ασκούμενοι δεν πρέπει να απασχολούνται την Κυριακή και τις επίσημες αργίες.
Πραγματοποιείται με ευθύνη των υπευθύνων των φορέων απασχόλησης και με την εποπτεία των Σ.Α.Ε.Κ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ημερήσια και εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Ο πρακτικά ασκούμενος έχει δικαίωμα να αναφέρει στη διεύθυνση του Ι.Ε.Κ. τη μη τήρηση των όρων της πρακτικής άσκησης.
Έναρξη Πρακτικής Άσκησης
Κάθε καταρτιζόμενος που επιθυμεί να πραγματοποιήσει Πρακτική Άσκηση υποβάλλει αίτηση – δήλωση στη Σ.Α.Ε.Κ. που φοιτά, με την οποία δηλώνει την υπηρεσία ή την επιχείρηση που τον έχει αποδεχθεί για Πρακτική Άσκηση. Η πρακτική άσκηση πρέπει να είναι σχετική με την ειδικότητα κατάρτισης.
Ταυτόχρονα, υποβάλλει βεβαίωση, με την οποία ο εργοδότης βεβαιώνει ότι αποδέχεται τον καταρτιζόμενο για πρακτική άσκηση, δηλώνει με σαφήνεια την έναρξη και λήξη της περιόδου της Πρακτικής Άσκησης, περιγράφει το αντικείμενο εργασίας της επιχείρησης και το αντικείμενο της απασχόλησης του καταρτιζόμενου, καθώς και ότι αποδέχεται την εποπτεία του έργου της πρακτικής άσκησης.
Ο εργοδότης ορίζει έμπειρο στέλεχος συναφούς επαγγελματικής ειδικότητας με τον πρακτικά ασκούμενο ως «εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας», ο οποίος αναλαμβάνει την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο χώρο εργασίας, και την παρακολούθηση της προόδου του πρακτικά ασκούμενου.
Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης
Το βιβλίο πρακτικής άσκησης αποτελεί ένα είδος ημερολογίου, όπου καταγράφονται καθημερινά οι εργασίες που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Κάθε ασκούμενος τηρεί βιβλίο Πρακτικής Άσκησης, το οποίο διατίθεται από τη Σ.Α.Ε.Κ.
Η συμπλήρωση του είναι υποχρεωτική και γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Η πρώτη σελίδα συμπληρώνεται από τον σπουδαστή. Αναφέρει συνοπτικά τις εργασίες που πραγματοποίησε κάθε μέρα και δίπλα τον αριθμό των ωρών (4 έως 8) καθημερινά. Στο τέλος της σελίδας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των ωρών της εβδομάδας (έως 40). Η επόμενη σελίδα αφορά την ίδια εβδομάδα και συμπληρώνεται από τον φορέα απασχόλησης (εργοδότη) ο οποίος υπογράφει και σφραγίζει.
Στο τέλος του μήνα ο πρακτικά ασκούμενος συμπληρώνει τη μηνιαία έκθεση όπου περιγράφει λίγο πιο αναλυτικά τις εργασίες και την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια του μήνα. Ο φορέας υπογράφει και σφραγίζει στο τέλος της σελίδας.
Με το ίδιο τρόπο συμπληρώνονται και οι υπόλοιποι μήνες μέχρι να συμπληρωθούν οι 960 ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης.
Έλεγχος Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης
Κάθε πρακτικά ασκούμενος τηρεί Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης το οποίο συμπληρώνεται καθημερινά και ανελλιπώς από τον ασκούμενο και τον εργοδότη.
Ο ασκούμενος καταγράφει κατά εβδομάδα τις εργασίες με τις οποίες ασχολήθηκε, καθώς και συνοπτική περιγραφή των καθηκόντων που του ανατέθηκαν στο χώρο πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης. Κάθε εβδομαδιαία καταχώρηση ελέγχεται και υπογράφεται από τον εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας.
Στο τέλος κάθε μήνα, ο πρακτικά ασκούμενος οφείλει να προσκομίζει στη Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης το βιβλίο πρακτικής άσκησης για έλεγχο.
Οι ασκούμενοι κατά το χρόνο της Πρακτικής Άσκησης οφείλουν να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας τους την επιχείρηση καθώς και τη Σ.Α.Ε.Κ. από την οποία εποπτεύονται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι απουσιάζουν πέραν των 15 εργάσιμων ημερών το μήνα χωρίς να ενημερώσουν, ο Διευθυντής της Σ.Α.Ε.Κ. δύναται να διακόψει την Πρακτική Άσκηση.
Οι Επόπτες Πρακτικής Άσκησης πραγματοποιούν επισκέψεις στους χώρους Πρακτικής Άσκησης, χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση, προκειμένου να ελέγξουν την παρουσία του ασκούμενου, εάν το αντικείμενο της Πρακτικής Άσκησης είναι σύμφωνο με τα δηλωθέντα, το περιβάλλον εργασίας, τον ατομικό φάκελο Πρακτικής Άσκησης κ.λ.π.
Ολοκλήρωση Πρακτικής Άσκησης
Όταν ο πρακτικά ασκούμενος ολοκληρώσει τις 960 ώρες πρακτικής άσκησης, ο καταρτιζόμενος υποβάλλει το βιβλίο πρακτικής άσκησης στη Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης συμπληρωμένο με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις, το χρόνο και το αντικείμενο απασχόλησης, τις ημέρες απουσίας, την επίδοσή του και το έντυπο λήξης (Βεβαίωση Παρουσίας) της πρακτικής άσκησης, συμπληρωμένο, υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα απασχόλησης στο οποίο βεβαιώνεται ότι o καταρτιζόμενος πραγματοποίησε την πρακτική άσκηση στην επιχείρηση/οργανισμό καθώς και το χρονικό διάστημα αυτής.
Η διεύθυνση της Σ.Α.Ε.Κ. ελέγχει το βιβλίο πρακτικής άσκησης και τη βεβαίωση παρουσίας και εκδίδει βεβαίωση ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης.
Διακοπή Πρακτικής Άσκησης
Η Πρακτική άσκηση δύναται να διακοπεί πριν τη λήξη της, είτε με αίτημα του πρακτικά ασκούμενου είτε με αίτημα του εργοδότη.
Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πρακτικά ασκούμενος διακόψει την πρακτική άσκηση, τότε οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης και να προσκομίσει το βιβλίο πρακτικής και το έντυπο της λήξης (Βεβαίωση Παρουσίας) με τις ημέρες πρακτικής άσκησης που έχουν πραγματοποιηθεί. Για να συνεχίσει την πρακτική άσκηση για το υπόλοιπο του προβλεπόμενου διαστήματος στον ίδιο ή σε άλλο φορέα απασχόλησης (εργοδότη), θα πρέπει να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία Έναρξης πρακτικής, ώστε να συνεχίσει την Πρακτική Άσκηση για το υπόλοιπο των ωρών και μέχρι τη συμπλήρωση των 960 ωρών.
Αν η διακοπή της πρακτικής άσκησης γίνει από τον εργοδότη τότε οφείλει ο τελευταίος να ενημερώσει άμεσα τη Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης του πρακτικά ασκούμενου.
Υποχρεώσεις Εργοδοτών
Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εκπαίδευση στο χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Επίσης θα πρέπει να μεριμνά για την τήρηση των όρων υγείας και ασφάλειας εργασίας που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων, παρέχοντας τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους πρακτικά ασκούμενους. Επιπρόσθετα, οφείλει να ενημερώνει τον πρακτικά ασκούμενο για τις δραστηριότητες, τα αντικείμενα και τους τομείς της εργασίας και να τον εντάσσει ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον.
Κάθε εργοδότης (του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα) οφείλει να καταχωρίζει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, και Κοινωνικών Υποθέσεων το έντυπο «Ε3.5 Αναγγελία Έναρξης/ Μεταβολών πρακτικής άσκησης» την έναρξη της πρακτικής άσκησης και τη λήξη αυτής για κάθε πρακτικά ασκούμενο.
Το έντυπο Ε3.5 υποβάλλεται το αργότερο πριν από την έναρξη της πρακτικής άσκησης του ασκούμενου στον χώρο εργασίας. Σε περίπτωση διακοπής ή λήξης της πρακτικής άσκησης, ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης υποβάλλει το έντυπο Ε3.5 το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από τη διακοπή ή τη λήξη. Σε περίπτωση τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου πρακτικής άσκησης, ο εργοδότης υποβάλλει το έντυπο Ε3.5 ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία το αργότερο έως και την ίδια ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου του χρόνου πρακτικής άσκησης και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους πρακτικά ασκούμενους σπουδαστές/φοιτητές.
Οι εργοδότες του Δημοσίου υποχρεούνται επιπλέον να καταχωρίζουν το απογραφικό δελτίο κάθε πρακτικά ασκούμενου στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα ανωτέρω έγγραφα τηρούνται στο αρχείο εργοδότη, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση ελέγχου.
Ο ανώτατος αριθμός πρακτικά ασκούμενων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας. Ειδικότερα:
α) Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται έναν (1) πρακτικά ασκούμενο.
β) Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα τα αποτελέσματα της ποσόστωσης στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης παρέχει παράλληλα θέσεις μαθητείας ή πρακτικής άσκησης άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων τα ανωτέρω ποσοστά λειτουργούν σωρευτικά.
Ασφαλιστική Κάλυψη Πρακτικά Ασκούμενου
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ο καταρτιζόμενος υπάγεται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μόνο για τον κλάδο του ατυχήματος.
Στην περίπτωση κατά την οποία, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ο ασκούμενος δεν καλύπτεται για παροχές ασθένειας σε είδος, άμεσα ή έμμεσα (μετά από δήλωση του καταρτιζόμενου), υπάγονται και για τον κίνδυνο αυτόν στην ασφάλιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 10 του αρ. 15 του Ν.3232/2004 (εγκ. τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 44/04).
Για την ασφάλισή του καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α’ 83) ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες βαρύνουν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργοδότης) στο οποίο υλοποιείται η πρακτική άσκηση.
Υποχρεώσεις Πρακτικά Ασκούμενου
Ο πρακτικά ασκούμενος οφείλει:
- Να τηρεί τους όρους υγείας και ασφάλειας εργασίας του εργοδότη.
- Να τηρεί το ημερήσιο ωράριο της πρακτικής άσκησης, όπως ορίζεται στην ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης.
- Να σέβεται την κινητή και ακίνητη περιουσία του εργοδότη.
- Να συνεργάζεται αρμονικά με τα στελέχη του εργοδότη.
Λοιπές υποχρεώσεις πρακτικά ασκούμενου δύναται να εξειδικεύονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Σ.Α.Ε.Κ. και στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.
Αποζημίωση Πρακτικά Ασκούμενου
Η πρακτική άσκηση των καταρτιζόμενων στις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να είναι επιδοτούμενη και να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους (ΕΣΠΑ) μέσω του φορέα υλοποίησης του έργου. Η αποζημίωση, εάν υπάρξει επιδότηση, καταβάλλεται στον πρακτικά ασκούμενο μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης.
Σε περίπτωση μη δυνατότητας χρηματοδότησης της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης, δεν υφίσταται η υποχρέωση αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης, παρά μόνο η υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές που αναφέρονται παραπάνω.
Διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης μακριά από την περιοχή της Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης
Η πρακτική άσκηση μπορεί να διεξαχθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει Σ.Α.Ε.Κ. εποπτείας, έστω κι αν υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από τη Σ.Α.Ε.Κ. που καταρτιζόμενος ολοκλήρωσε τη θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση.
Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να γίνει μετεγγραφή για την πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης σε Σ.Α.Ε.Κ. που να δύναται να εποπτεύσει τον ασκούμενο. Στη συνέχεια ο πρακτικά ασκούμενος απευθύνεται στη Σ.Α.Ε.Κ. που πήρε μετεγγραφή για την Απόφαση έγκρισης Πρακτικής Άσκησης, για τον έλεγχο του Βιβλίου Πρακτικής, για τη διακοπή/λήξη της πρακτικής και τέλος για την παραλαβή της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).
Απαλλαγή από την Πρακτική Άσκηση
Οι σπουδαστές των Σ.Α.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν από την υποχρέωση πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης. Για την απαλλαγή γίνεται αίτηση στη Γραμματεία με προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Εφόσον, εγκριθεί η απαλλαγή απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης.
Χρήσιμα Έγγραφα Πρακτικής Άσκησης
Τα έγγραφα που αφορούν την Πρακτική Άσκηση μπορείτε να βρείτε εδώ.
Νομοθεσία
Περαιτέρω πληροφορίες για το Νομοθετικό Πλαίσιο που διέπει την Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών σε Ανώτερες Σχολές Εκπαιδευτικής Κατάρτισης υπάρχουν στο ΦΕΚ Β/3938/26-08-2021, μπορείτε να δείτε εδώ και για διευκρινήσεις απευθυνθείτε στη Γραμματεία.