Τομείς απασχόλησης
Ο «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας» απασχολείται στους εξής τομείς:
 Αμπελουργικής εκμετάλλευσης
 Οινοποιείου
 Αποσταγματοποιείου
 Ποτοποιίας
 Οξοποιίας
4
 Μονάδας παραγωγής αμπελόφυλλων
 Εργαστηρίου αναλύσεων εδάφους, γλεύκους και οίνου
Επαγγελματικά προσόντα
Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του «Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας» συνίστανται στα ακόλουθα:
 Προγραμματίζει και διαχειρίζεται τις βασικές εργασιές σε έναν αμπελώνα.
 Αναγνωρίζει τους βασικούς εχθρούς και και τις ασθένειες στον αμπελώνα.
 Αναγνωρίζει τις βασικότερες ποικιλίες της αμπέλου.
 Χειρίζεται το μηχανολογικό εξοπλισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας.
 Αναγνωρίζειτα στάδια γλευκοποίησης και οινοποίησης.
 Αναγνωρίζει τα βασικά ελαττώματα του οίνου.
 Εκτελεί οργανοληπτική δοκιμή και αξιολόγηση του οίνου.
 Γνωρίζει και εφαρμόζει τον κανονισμό ασφαλείας στον αμπελώνα και το οινοποιείο.
 Γνωρίζει και εφαρμόζει την αμπελοοινική νομοθεσία.
 Αναθέτει, επεξηγεί και επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών από ανειδίκευτο προσωπικό (επιστασία).
 Διαχειρίζεται τα οικονομικά της άμεσης εποπτείας του και αντιλαμβάνεται τις οικονομικές μεταβλητές
της επιχείρησης.
 Σκέφτεται κριτικά, αναλαμβάνει πρωτοβουλία, λαμβάνει αποφάσεις, επικοινωνεί αποτελεσματικά με
τους συνεργάτες (Οριζόντιες δεξιότητες).

Οδηγός Σπουδών